玄學家測股樓等同擲毫

玄學家測股樓等同擲毫每到農歷新年,都有好多應節物品,當中不少得的運程書,好多人每年都買本,睇睇自己來年運程如何,點樣趨吉避凶。我一向無宗教信仰,也不迷信。所以我從來無買過運程書,但就好有興趣知道,上一年的運程書究竟準確否。大家年年買,但有冇查過其「往績」,他們寫的是否準確,如果各下相信了,跟著做了,有冇真係好運咗?

明報今日頭版真係精彩,翻查了本地三位著名「玄學天王」:蘇民峰、麥玲玲和楊天命,過去5年針對股市、樓市的預測。根據明報的資料,他們的準確度只有一半,等於擲豪,吾係公就係字。好多時玄學都講到好玄,似有還無,吾係升就係跌。我總以為玄學家都係心理學家,捉到民眾心理,講些人民想聽的。之於準確否,事後有幾多人會追究?就算有,他們通常留有後路,說話不會講得太死,可以自圓其說。

你以往有冇買運程書,今年仲會吾會買?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s