The new iPad

English: Apple iPad Event
Image via Wikipedia

之前我估蘋果會「半步」升級,中吾中呢?

真係出新 iPad,今次個名真係叫「iPad」。Mac 機一向係出新機都用同一個名,例如 MacBook Pro 出新機不會改名,或者名字後加數字。我諗現在開始就咁叫 iPad 而不再在後加上數字。主要賣點係 Retina display 及 4G LTE。

要留意,四核心係指 GPU 而不是 CPU,CPU仍是雙核心的。4G LTE 是否能在香港用,現在好似只有 CSL 有 4G 網絡,但有說法係不同頻道的。

兩個賣點都不算重大升級,我估「半步」升級都算估中吧。現有 iPad 用戶換機意欲不知如何,我就冇興趣。不過,如果未買 iPad 的,這是不錯的機款,值得買。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s